Cevap:
a.İneğin ırkı
b.İneğin ırkı ve ağırlığına göre uygun olarak beslenmesi
c.İneğin gebe bırakılması ve doğurması
d.İneğin stresten korunması
İnekler ırklarına uygun ve canlı ağırlıklarına orantılı yemlenmezlerse verim alınamaz. Verim deyince süt ve döl verimini kastediyoruz. İneklerin süt maliyetinin en çok arttığı dönem 180 günden sonraki dönemdir. Dolayısıyla inekler zamanında gebe bırakılıp doğum yapmaları sağlanmazsa sağılmayı sürdürürler. Ama elde edilen süt çok pahalıya mal olur. İneklerin ucuza süt malettikleri dönem bol süt verdikleri 30-100 gün arası dönemdir. İkinci sırada 100-180 günlük dönem gelir. Bu dönemleri ineğin ve hayvan sahibinin yaşaması için, zamanında tekrar doğurması şarttır. İnek tekrar gebe kalmaz ve uzun süre boş kalırsa her zaman için ‘süt ucuz – yem pahalı’ olacaktır. İneklerde Süt Verimini Etkileyen Faktörler yazısında daha ayrıntılı bilgiler bulacaksınız.
Görüldüğü gibi İneklerin süt verimi için mucize yaratan tek bir çözüm yoktur. Diğer yandan süt veriminin tek başına düşünülmesi hayvan sahibinin işletme verimini arttırmasını sağlamış olmayacaktır. Verimi her zaman süt + döl verimi olarak görmek gerekir.
Cevap: inekler 22 derecenin üzerine çıkan hava sıcaklıklarında kademeli olarak strese girerler. Esen rüzgar, örneğin; 30 derecelik bir günde ineğin stresini önlemez. Rüzgar bile olsa hissedilen sıcaklık 28 derece olur ki, bu da strese sebep olabilecek bir derecedir. Yapılması gerekenler şunlardır;
a.Duvar olmamalı
b.Vantilatör ve duş sistemleri birbirini destekleyecek şekilde, evaporatif soğutma metoduyla çalıştırılmalıdır. Zaten 12 hayvanlık bir barınakta çok küçük bir maliyetle bu sistem kurulabilir. (Sıcaklık Stresi ile ilgili yazıda bu konunun ayrıntılarını bulacaksınız)
Evet, çok önemlidir. Sütün %87 si sudur. İneğin önünde devamlı temiz ve
taze su bulunmalıdır. İstediği zaman istediği kadar içebilmelidir. Kış aylarında suluklar donmamalıdır
Süt sığırlarında ayrı partide alınan aynı markanın aynı kodlu karma yemi
bile hayvanlara alıştırılarak verilmelidir.
Yem çuvalında yazan enerji ve protein değeri aynı olsa da o karma
yemi yaparken kullanılan yem maddeleri değişebilir. Hayvanın
sağlığını bozabilir verimi azaltabilir. O nedenle eski parti yem ile
yeni parti yem karıştırılarak inek alıştırılmalıdır.
Elbette. Tüm yazılımlarımız %100 Google uyumlu ve tüm SEO donanımlarına sahip olduğundan kısa süre içerisinde siteniz Google'da yer almaktadır. Müşterilerimizin en çok övgü ile bahsettiği özelliklerinden biri de SEO daki gücüdür.